Hatırlatma! VERBİS'e kayıt zorunluluğu!


7 Nisan 2023

Bildiğiniz üzere, aşağıdaki kriterleri karşılayan veri sorumluları, Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine (“VERBİS”) kaydolmakla yükümlüdürler:

  • Yılda 50'den fazla çalışanı olan veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan Türk şirketleri/gerçek kişiler.

  • Yıllık çalışan sayısı 50'den az olan veya yıllık mali bilançosu 25 milyon TL'den az olan, faaliyet konusu özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesi olan Türk şirketleri/gerçek kişiler.

  • Yurt dışında kurulu bulunan yabancı şirketler/gerçek kişiler.


Yukarıdaki bahsedilen veri sorumlularının VERBİS'e kaydolma süresi 31.12.2021 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Ancak, veri sorumluları, her sene finansal tablolarının çıkarılmasını takiben, yukarıdaki eşikleri geçip geçmediklerini ve dolayısıyla VERBİS’e kaydolup olmamaları gerektiğini tekrar değerlendirmek zorundadırlar. Bu nedenle, Türkiye’deki işletmenizin 2022 yılında 50'den fazla çalışanı olmuşsa veya işletmenin yıllık toplam mali bilançosu 25 milyon TL'den fazla ise VERBİS'e kaydolma zorunluluğunuzu yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca, Türkiye dışında yerleşik ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca veri sorumlusu olarak nitelendirilen bir işletmeyi işletiyorsanız, başka bir deyişle, bu işletme Türkiye’deki ilgili kişilerin kişisel verilerinin işlenme amaçlarını ve vasıtalarını belirliyorsa, bu işletmenin VERBİS'e kayıtlı olması gerekmektedir. Yukarıdaki eşiklerin (yani 50 çalışan ve 25 milyon TL cironun altında olma) yurt dışında yerleşik kuruluşlar için geçerli olmadığını ve söz konusu veri sorumlularının VERBİS’e her hâlükârda kaydolması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Çalışan sayısı ve ciro hesaplanırken aşağıdakiler dikkate alındığını ek ancak önemli bir not olarak belirtmek isteriz:

  • Bilindiği üzere her işveren aylık olarak, aylık olarak çalışan sayısını ve ücret bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmek zorundadır. Bir yıl içinde yapılan on iki (12) bildirimden yedisinde (7) 50'den fazla çalışanı varsa, veri sorumlusunun 50'den fazla çalışanı varmış gibi kabul edilir.

  • Ayrıca, veri sorumlusunun toplam yıllık cirosunun hesaplanmasında yıllık kurumlar vergisi beyannamesine eklenmiş olan mali tablolar da dikkate alınacaktır. Bu iki şartın her ikisinin de aşılmamış olması halinde, VERBİS'e kaydolma yükümlülüğünden muaf olacaktır.


Yukarıdaki hususlarla ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Saygılarımızla,

Güner Hukuk Bürosu

Yukarıdaki notumuza ilişkin herhangi bir sorunuz olması halinde bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

İletişim

Burcak Kurt Biçer
Partner
bkb@guner.av.tr

Doğaç Karakurt
Avukat
dk@guner.av.tr

İrem Efe
Yasal Stajyer
ie@guner.av.tr