KARASAL YAYIN LİSANSI VE SIRALAMA İHALESİ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ NOTU


25 Aralık 2018

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(“RTÜK”) tarafından çıkarılan Karasal Yayın Lisansı ve Sıralama İhalesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 23 Aralık 2018 tarihli ve 30634 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik karasal ortamdan radyo ve televizyon yayınları için ayrılmış olan frekans bantları üzerinden ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde kamuya yönelik olarak yapılan yayın hizmetlerini kapsamaktadır. Yönetmelik ile frekans planlarının uygulanması ve karasal ortamdan yayın lisanslarının verilmesi için yapılacak sıralama ihalesi (“İhale”) usul ve esasları belirlenmektedir.

Yönetmelik uyarınca, RTÜK tarafından Sıralama İhalesi Komisyonu ve Şartname Hazırlık Komisyonu olarak iki komisyon kurulacak ve Sıralama İhalesi Komisyonu gerekçeli olmak kaydıyla İhaleyi yapıp yapmamakta serbest olacaktır.

Yönetmelik ile ilgili olarak öne çıkan diğer başlık ve konuları aşağıda özet olarak bulabilirsiniz.

1. Sıralama İhalesi

Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca, İhale asgari yayın lisans ücreti üzerinden her yayın lisans tipi ve tekniği için ayrı ayrı teklif almak suretiyle açık teklif usulü ile yapılacak ve İhale sonucuna göre karasal yayın lisansı alacak olan kuruluşlara radyo frekansı ve/veya multipleks kapasitesi tahsisi yapılacaktır.

İhaleye katılan ve teklif veren kuruluşlar verdikleri en son teklif bedeli esas alınarak sıralanacaklar. Bu sıralamaya göre ilgili kuruluşlara alıcı cihazlarındaki sıralamayı seçme önceliği verilecektir.

2. Sıralama İhalesinin İlanı

Yönetmeliğin 8. maddesi uyarınca, İhalenin ilanı ihale tarihinden en az 70 (yetmiş) gün önce Resmî Gazete’de bir defa ilan edilir ve RTÜK internet sitesinde duyurulur. Bu duyuru tebligat hükmündedir.

3. Sıralama İhalesi Şartnamesi

İhale şartnamesi ve ekleri Şartname Hazırlık Komisyonu tarafından hazırlanacak ve RTÜK onayı ile nihai hale gelecektir. Yönetmeliğin 10. maddesine göre şartnamede, verilecek yayın lisansının mahiyetine göre belirlenecek şartlardan başka asgari olarak aşağıdaki hususların yer alması zorunludur:

  • Yayın lisans sayısı, tipi, tekniği ve lisans süresi;
  • Asgari yayın lisans ücretleri, geçici teminat miktarı ve kesin teminat oranı ile teminata ait şartlar;
  • İhale usulü, tarihi, saati ve yeri;
  • İsteklilerde aranılan şartlar ve belgeler;
  • Üst Kurulun İhaleyi yapıp yapmamakta serbest olduğu;
  • İhale kararının karar tarihinden itibaren en geç 10 (on) iş günü içinde RTÜK tarafından onaylanacağı veya iptal edilebileceği;
  • İhale kararının alınmasından yayın lisansı verilene kadar uygulanması gereken usul ve esaslar;
  • Vergi, resim ve harçlar ile diğer giderlerin kimin tarafından ödeneceği;
  • Tekliflerin alınması, açılması ve değerlendirilmesinde uygulanması gereken usul ve esaslar; ve
  • İhale şartnamesine ilişkin açıklama isteme ve yapılma yöntemleri.
4. Sıralama İhalesi Başvurusu

İhaleye, radyo ve/veya televizyon yayın şirketi olarak kurulan, radyo ve/veya televizyon yayıncılık alanında ihale tarihi itibarıyla en az bir yıldır faaliyette bulunan, ihale şartnamesinde belirtilen ön şartları yerine getiren medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar başvurabilecektir.

Kuruluşlar, radyo ve televizyon için ayrı ayrı olmak üzere; ulusal, bölgesel ve yerel yayın lisans tipleri için yapılacak sıralama ihalelerine başvurabilecekler ve lisans tiplerinden sadece biri için lisans alabileceklerdir.

Sıralama ihaleleri ulusal, bölgesel ve yerel sırayla yapılacak ve ihale üzerinde kalmayan kuruluş sonraki ihalelere katılabilecektir. Öte yandan ihale üzerinde kalan kuruluşlar hiçbir şekilde sonraki ihaleye katılamayacaktır.

Üst Kurulca aynı lisans tipinde farklı yayın tekniği için kapasite ayrılması halinde her teknik için ayrı ihale yapılabilecektir. Bir kuruluş, bir lisans tipinde farklı teknik için yapılacak birden fazla sıralama ihalesine başvurabilecektir.

5. İhale Başvurusunda İstenen Bilgi ve Belgeler

Yönetmeliğin 13. maddesi uyarınca medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ihale başvurusunda özetle; (i) ortaklık ve şirket yapısına ilişkin yayın lisans başvuru formu, (ii) lisans tiplerine göre asgari yayın lisans ücretinin %10’u oranında geçici teminatın ödendiğini gösterir belge, (iii) asgari ödenmiş sermaye miktarının ödendiğini gösterir yeminli mali müşavir raporu, (iv) kuruluş ana sözleşmesi gibi çeşitli bilgi ve belgeleri temin etmekle yükümlü olacak.

Bunlara ek olarak RTÜK kayıtlarına göre eksiklik tespit edilen diğer bilgi ve belgeler kuruluşlarca lisans verilmesi aşamasında tamamlattırılacaktır.

6. Teminatlar

Yukarıda belirtildiği üzere isteklilerden, lisans tiplerine göre asgari yayın lisans ücretinin %10’u oranında geçici teminat alınacaktır. İstekli medya hizmet sağlayıcının ihaleyi kazanamaması veya ihaleye katılmaması halinde, alınan geçici teminat, talebi üzerine medya hizmet sağlayıcıya iade edilir.

Yönetmeliğin 25. maddesi uyarınca İhale üzerine kalan kuruluş ise, ihale bedeli üzerinden %25 oranında kesin teminat ödeyecektir, aksi halde lisans alma ve mültipleks tahsisi hakkından vazgeçmiş sayılacaktır.

7. Tahsis ve Sonrası

Verilen yayın lisansının süresi 10 (on) yıl olacaktır. Yönetmelik uyarınca yayın lisansı ücreti RTÜK tarafından kapsanan nüfus, yayın lisans tipi ve tekniği baz alınarak belirlenecektir. Karasal yayın lisansı alan kuruluşlar en geç 2 (iki) yıl içinde kendilerine tahsis edilen mültipleks kapasitesi veya frekansların tümünden yayına geçmek zorundadırlar, aksi takdirde RTÜK lisansı iptal edebilir.

Sıralama sonucu oluşan yayın lisans ücreti ilk taksiti lisans belgesinin verilmesinden önce ödenmesi koşuluyla her yıl Şubat ayı sonunda olacak şekilde 10 (on) taksitte ödenecektir. Buna ilaveten, medya hizmet sağlayıcılar, frekans ve mültipleks kapasitesi için Yönetmelikte belirtilen formüle göre hesaplanacak bir kullanım ücreti de ödeyeceklerdir.