KONAKLAMA VERGİSİNİN YÜRÜRLÜK TARİHİ ERTELENDİ


2 Nisan 2020

Bilindiği üzere, 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile konaklama vergisi ihdas edilerek 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununa bu doğrultuda hüküm eklenmiş ve ilgili hükmün 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştü.

Koronavirüs (COVID-19) salgını karşısında alınan tedbirler kapsamında, 26 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete'de (1. Mükerrer) yayımlanan 7226 sayılı Kanunun 51. maddesi uyarınca konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2021 olarak değiştirilmiştir.

Gider Vergileri Kanununun 34. maddesinde düzenlenen konaklama vergisine ilişkin özet açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

Verginin konusu

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir.

Verginin mükellefi

Konaklama vergisinin mükellefi yukarıda sayılan hizmetleri sunanlardır.

Verginin oranı ve matrahı

Konaklama vergisinin oranı %2 olup Cumhurbaşkanı bu oranı bir katına kadar artırmaya ve yarısına kadar indirmeye yetkilidir. (Ancak belirtmek gerekir ki, söz konusu değişiklik öncesi 31 Aralık 2020 tarihine kadar oranın %1 olarak uygulanması öngörülmüştü.)

Verginin matrahı ise yukarıda belirtilen hizmetler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır. Konaklama vergisi matrahına katma değer vergisi dahil edilmez.

İstisnalar

Aşağıda belirtilen hizmetler konaklama vergisinden istisna tutulmuştur:

  • öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler;
  • karşılılık şartıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler.

Yukarıdaki notumuzla ilgili olarak bir sorunuz olması halinde bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Güner Hukuk Bürosu