KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KURULU’NUN VERBİS’E KAYIT SÜRESİNİN UZATILMASI KARARI HAKKINDA BİLGİ NOTU


27 Aralık 2019

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (“Kurul”), “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (“VERBİS”) Kayıt Süresinin Uzatılması” hakkında 2019/387 sayılı kararı (“Karar”) günün erken saatlerinde VERBİS’e kayıt süresinin uzatıldığını duyurarak Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun resmi internet sitesinde1 yayımlanmıştır.

Söz konusu Karara göre veri sorumlularının VERBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen süreler aşağıda belirtilen tarihlere kadar uzatılmıştır:

Karar aynı zamanda bu süre uzatımı ardındaki nedenlere odaklanmakta ve veri sorumluları tarafından gerçekleştirilmiş olan kayıtlarda tespit edilen eksiklikler doğrultusunda 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun (“Kanun”) amacına ve kayıt yükümlülüğü yerine getirilirken uyulması gereken şartlara dikkat çekmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, ilgili Kararda veri sorumlularına özetle aşağıdaki hususları hatırlatmaktadır:

  1. Kanun’un 16 ıncı maddesinde iki ayrı yükümlülük öngörülmektedir: Bunların ilki VERBİS’e kayıt yapılması ve ikincisi ise veri işlemeye ilişkin bildirimin tamamlanmasıdır.
  2. Kayıt ve bildirim yükümlülüğünün asıl amacı kişisel verilerin işlenmesinde şeffaflık sağlanması, kişisel veri işleme faaliyetlerinin disiplin altına alınması ve kişisel verilerin korunması hususunda toplumda bir kültür ve farkındalık yaratılmasıdır.
  3. VERBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğü, sadece süresinde VERBİS’e kayıt olunmasını değil, bununla birlikte VERBİS’e beyan edilen tüm bilgilerin, tüm kişisel veri işleme faaliyetlerini kapsayacak şekilde doğru, güncel ve güvenilir olmasını gerektirmektedir.
  4. Kişisel verilerin işlenme amaçları, alıcı/alıcı grupları, veri konusu kişi grupları, alınan teknik ve idari tedbirler, yeterli önlemler, yurtdışına veri aktarımı ve saklama sürelerinin birbirleriyle tutarsız olmaması gerekmektedir.
  5. Veri sorumluları, Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik gereği işledikleri kişisel veriler için veri envanteri hazırlamak zorundadırlar ve VERBİS’e bildirilen bilgilerin bu envantere dayalı olarak hazırlanması gerekmektedir.
  6. VERBİS’e bildirilen bilgilerde bir değişiklik meydana gelmesi halinde, değişikliğin, meydana geldiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içerisinde VERBİS üzerinden Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir.

Daha fazla sorunuz olması halinde lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.