30.11.2022 TARİHLİ VE 32029 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANARAK BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR KAPSAMINDA GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER


6 Aralık 2022

Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar’ın (“Karar”) yürürlüğe girmesine ilişkin 6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 30.11.2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Karar ile şirketlerin bağımsız denetime tabi olma kriterleri yeniden belirlenmiş, denetime tabi olacak şirketlerin bağlı olduğu ölçütlerin eşik değerleri değiştirilmiştir.

Bu Karar kapsamında getirilen önemli değişiklikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

Karar’a Ekli (I) Sayılı Liste Kapsamında Getirilen Değişiklikler

Söz konusu Karar’ın 3.maddesinde belirtilen şirketler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) ile 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde bağımsız denetime tabidir.
Bu doğrultuda, söz konusu Karar’a ekli (I) sayılı liste kapsamında olan şirketler aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı bakımından herhangi bir ölçüte bağlı olmaksızın bağımsız denetime tabidir. Yürürlüğe girecek yeni karar ile (I) sayılı listeye ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlere tasarruf finansman şirketleri eklenmiştir.

Bağlı Olunan Ölçütlere İlişkin Değişiklikler

Herhangi bir ölçüte bağlı olmayarak Karar’a ekli (I) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler dışında, Karar’ın 3.maddesinin (b) fıkrasında yer alan üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan diğer şirketler de bağımsız denetime tabidir. Söz konusu Karar ile bu kriterlerin eşik değerlerinde değişikliğe gidilmiştir.

  • Kararın 3.maddesinin (b) fıkrasının (1) numaralı alt bendi uyarınca sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (“SPKn”) kapsamında halka açık sayılan şirketlerin bağımsız denetime tabi olması için aranan; aktif toplamının eşik değeri 15 Milyon Türk lirasından 30 Milyon Türk lirasına, yıllık net satış hasılatı eşik değeri 20 Milyon Türk lirasından 40 Milyon Türk lirasına yükseltilmiş, çalışan sayısı için aranan değer olan 50 kişi ise aynı tutulmuştur.
  • Aynı fıkranın (2) numaralı alt bendi uyarınca Karara ekli (II) sayılı liste kapsamında yer alan şirketlerin denetime tabi olması için aranan eşik değerleri de paralel olarak artış göstermiştir. Bu doğrultuda, (II) sayılı listede yer alan şirketlerin denetlenmesi için aşılması gereken, aktif toplamının eşik değeri 30 Milyon Türk lirasından 60 Milyon Türk lirasına, yıllık net satış hasılatı eşik değeri 40 Milyon Türk lirasından 80 Milyon Türk lirasına yükseltilmiş, aranan çalışan sayısı 125 kişiden 100 kişiye düşürülmüştür.
  • Aynı fıkranın (3) sayılı alt bendi doğrultusunda (1) ve (2) sayılı alt bentlerinde belirtilenler kapsamında olmayan şirketler için öngörülen eşik değerleri ise, aktif toplamı 35 Milyon Türk lirasından 75 Milyon Türk lirasına, yıllık net satış hasılatı 70 Milyon Türk lirasından 150 Milyon Türk lirasına yükseltilmiş, aranan çalışan sayısı 175 kişiden 150 kişiye düşürülmüştür.

Kapsam Dışında Tutulan Şirketlere İlişkin Değişiklikler

Kararın 4. Maddesinde belirtilen şirketler karar kapsamının dışında tutulmuştur ve bağımsız denetime tabi değildir. Bu doğrultuda Karara eklenen yeni bir fıkra ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (“Kurul”) tarafından 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nun Geçici 7. maddesi kapsamında tasfiyelerine karar verilen ve tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından atanan tasfiye komisyonlarınca yürütülen tasarruf finansman şirketleri bağımsız denetimden muaf tutulmuştur.

Yürürlüğe Giriş Tarihi

Söz konusu Karar 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girerek, 26/3/2018 tarihli ve 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar yürürlükten kaldırılacaktır.

 

Yukarıdaki notumuza ilişkin herhangi bir sorunuz olması halinde bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

 

 İletişim

Burcak Kurt Biçer
Partner
bkb@guner.av.tr

Sertaç Çoşgun
Avukat
sc@guner.av.tr

İrem Efe
Yasal Stajyer
ie@guner.av.tr