BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİK VE ÇALIŞANLARIN İŞVERENLERİ ARACILIĞIYLA OTOMATİK OLARAK EMEKLİLİK PLANINA DAHİL EDİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA BİLGİ NOTU


31 Aralık 2018

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte (“BES Yönetmeliği”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte (“Katılım Yönetmeliği”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Aralık 2018 tarihli ve 30638 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan bu yönetmelikler ile birlikte başta katılımcıların cayma hakkı, katkı payları ve fon kesintileri olmak üzere sair hususlarda değişiklikler yapılmıştır.

BES Yönetmeliği ve Katılım Yönetmeliği ile ilgili olarak öne çıkan değişiklikleri aşağıda özet olarak bulabilirsiniz.

1. Yeni Kurulan Kamu İdarelerinde Çalışanların BES Kapsamına Alınması

Kamu idareleri (Milli İstihbarat Teşkilatı hariç olmak üzere) çalışanlarının emeklilik planına dahil edilmesi konusunda bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre, 1 Ocak 2018 tarihinden sonra kurulan kamu idarelerinde veya bu tarihten sonra kamu idaresi sıfatını elde eden kurum ve kuruluşlarda çalışanların katkı payları, bu kurumların kuruldukları veya bu sıfatı haiz oldukları tarihi takip eden takvim yılında yapılacak ilk ücret ödemesinden kesilerek emeklilik şirketine aktarılacaktır.

2. Emekli Sandığı Katılımcılarının BES Kapsamına Alınması

506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında faaliyet gösteren banka, sigorta ve reasürans şirketleri ile ticaret ve sanayi odaları ile borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler tarafından kurulmuş olan sandıkların iştirakçileri yani sandığa üye çalışanlar da bireysel emeklilik planına otomatik olarak dahil edilecek olup, bu kişilerin emeklilik planı başlangıcı, 1 Ocak 2019 tarihine kadar yapılmalıdır.

3. Faaliyete Yeni Başlayan İşyerlerindeki Çalışanların BES Kapsamına Alınması

Yapılan değişikliğe göre, 2018 yılı içerisinde faaliyete yeni başlayan işverenlere bağlı çalışanlar için katkı payları, çalışan sayısının 10 (on) ve üzerinde olması halinde yapılacak ilk ücret ödemesinden, çalışan sayısının 5’den fazla 10’dan az olması halinde ise en geç 1 Ocak 2019 tarihinden sonraki ilk ücret ödemesinden kesilecektir. .

1 Ocak 2019 tarihinden sonra faaliyete başlayan işverenlere bağlı toplam çalışan sayısının 5 veya üzerinde olması halinde ise katkı payları, en geç sıradaki takvim yılının başından itibaren yapılacak ilk ücret ödemesinden kesilecektir.

Ayrıca yukarıda belirtilen tarihlerden önce SGK’ya bildirimde bulunarak bildirim tarihini takip eden ay içerisinde işyeri faaliyetine son verecek işverenin, bu işyerindeki çalışanları emeklilik planına dahil etmesi zorunlu tutulmamıştır.

4. BES Kapsamında Katılımcıların Yaş Tespiti

Yapılan değişikliğe göre, katılımcıların 45 yaşı doldurup doldurmadıklarının tespitinde, BES’e dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacaktır. Ancak Katılım Yönetmeliği tarihinden önce emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacaktır.

Buna ek olarak 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da Katılım Yönetmeliği kapsamında emeklilik planına dahil edilecektir.

5. Katılımcıların Cayma Süresinde Yapılan Değişiklikler

BES Yönetmeliği’nin 22/E maddesi uyarınca, katılımcıların, cayma hakkı süresi 2 (iki) ay olarak düzenlenmekteydi. Ancak 700 sayılı KHK ile 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda (“Kanun”) yapılan değişiklikle 2 (iki) aylık sürenin Cumhurbaşkanı tarafından 3 katına (6 ay) kadar arttırabileceği düzenlenmiştir.

6. Katkı Paylarının İadesinde Yapılan Değişiklikler

Cayma hakkını kullanan katılımcının o güne kadar ödenmiş katılım paylarının, katılımcıya geri ödeneceği süre olan 10 iş günlük süre hususunda bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak, 10 (on) iş günlük sürenin aşılması halinde sigorta şirketlerine uygulanacak temerrüt faizi yürürlükten kaldırılmıştır.

7. Katılımcıların BES Sistemine Dönmesi

Cayma hakkını kullanan katılımcıların talep etmeleri halinde sisteme tekrar dönebileceği hususu açıkça düzenlenmiştir.

Buna ek olarak, Katılım Yönetmeliği’ne eklenen 8/C. maddesi uyarınca cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan katılımcılar, Hazine ve Maliye Bakanlığının (“Bakanlık”) belirleyeceği esaslar dahilinde 3 yıl içinde bir defalığına otomatik olarak emeklilik planına tekrar dahil edileceklerdir. Bakanlık bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.

8.Fon Dağılımları ve Değişiklikleri

Katılımcının katkı payı ve birikimine ilişkin yatırım tercihlerinde 1 yıl içerisinde yapabileceği değişiklik sayısı, bireysel emeklilikler için geçerli olan yıllık azami 6 değişiklik limitinden muaf tutulmuştur.

9. Fon Kesintileri

Tüm fonlar için azami yıllık fon işletim gider kesintisi oranı %0,85 olarak belirlenmiştir. Her durumda toplam gider kesintisi oranı, %1.09’u aşamayacaktır.

Daha fazla sorunuz olması halinde lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.